Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΩΡΑ ΕΛ.ΛΑ.Δ.ΑΣ? - Του Χρήστου Ανδρέου


Η ιστορική μοίρα του Μίκη Θεοδωράκη τον ήθελε πάντα να προσπαθεί να ενώσει δυνάμεις.

Σε ένα απ' τα κορυφαία του έργα, το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, οραματιζόταν την ένωση ολόκληρου του Ελληνικού λαού, ο οποίος την δεκαετία του 50΄ έβγαινε λαβωμένος από έναν αδελφοκτόνο και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι απ' τον επίλογο του έργου, το Δοξαστικό ( Ενωθείτε ).

 Ενωθείτε, βράχια βράχια
 Ενωθείτε, χέρια χέρια Τα βουνά και τα λαγκάδια, πιάστε το τραγούδι
 Πολιτείες και λιμάνια, μπείτε στο χορό

 Σήμερα παντρεύουμε τον Ήλιο
 τον Ήλιο με τη νύφη τη μονάκριβη
 την Πασχαλιά

 Πασχαλιά μας, κοπελιά μας
 κάμποι, θάλασσες, βουνά μας
 μάνες, κόρες, σκοτωμένα αδέλφια, πατεράδες
 ένα δέντρο με μια ρίζα, μια πηγή, μια βρύση

 Σήμερα παντρεύουμε τον Ήλιο
 τον Ήλιο με τη νύφη τη μονάκριβη
 την Πασχαλιά

 Πολυχρόνιος ημέρα
 τη Υπερμάχω, τη Υπερμάχω

Κατά την διάρκεια της Χούντας προσπαθούσε να ενώσει τις αντιδικτατορικές δυνάμεις και οργανώσεις παλεύοντας για την σύσταση του Ε.Α.Σ, του Ενιαίου Αντιστασιακού συμβουλίου, την δημιουργία και ενότητα του οποίου τορπίλισε το ΚΚΕ και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν αυτή η ενότητα για την οποία πάλευε ο Μίκης Θεοδωράκης είχε τότε επιτευχθεί, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η χούντα θα είχε πέσει με τον σκληρό τρόπο και δεν θα είχε κάτσει στο σβέρκο της Ελλάδας 7 ολόκληρα χρόνια...

Στην συνέχεια, σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης πάλευε για την προσπάθεια της ενότητας των αριστερών δυνάμεων και κομμάτων, ενότητα που αν είχε τότε επιτευχθεί, η αριστερά είναι βέβαιο ότι θα είχε ανέλθει Δημοκρατικά στην εξουσία και η Ελλάδα δεν θα παραδινόταν στις καταστροφικές ορέξεις του Ανδρέα Παπανδρέου...

Ας αναρωτηθούμε όλοι τι συμβαίνει τώρα:
Και πάλι ο ίδιος άνθρωπος, ο Μίκης Θεοδωράκης, παλεύει για την ενότητα των αντιμνημονιακών και πατριωτικών δυνάμεων της χώρας.  Ενότητα που αν ΤΩΡΑ επιτευχθεί η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα αποδεσμευτεί ακαριαία απ' τις αντισυνταγματικές και προδοτικές συμβάσεις και αποφάσεις αυτής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης και της Τρόικας.

Θα κλείσω αυτή την σύντομη παρέμβαση με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη:

"Μεγάλη, κρίσιμη τούτη η στιγμή που περνούμε. Αν είσαι αληθινός άνθρωπος, αναγνώστη μου, και πονάς τους ανθρώπους και νιώθεις σε ποιόν ιστορικό στρόβιλο στροβιλιζόμαστε πυραχτωμένοι, έχεις χρέος να σκεφτείς πολύ και να πάρεις, αν μπορείς, απόφαση."

Δεν υπάρχουν σχόλια: