Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ

Αρχίζει αύριο, 1 Σεπτεμβρίου, η νέα σχολική χρονιά με την παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία και τα προγράμματα εξέτασης των ανεξεταστέων μαθητών στα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα είναι η χειρότερη χρονιά στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές και τους γονείς τους. Ας τα δούμε:
1.     Το «Νέο Λύκειο» χωρίς Νόμο!
Είναι πρωτοφανές και πραγματικά καινοτόμο! Αλλάζει εξ ολοκλήρου δομή το λύκειο, αλλά και το ΕΠΑΛ, μόνο με υπουργικές αποφάσεις, αφού δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει την ίδρυση και λειτουργία τους. Η φετινή Α΄ Λυκείου, ως πρώτο βήμα του «νέου σχολείου», δεν στηρίζει την λειτουργία της σε κανένα νόμο, παρά μόνο σε υπουργικές αποφάσεις. Μια σημαντική χρονιά, χρονιά βάσης για τους μαθητές μας, αρχίζει πρόχειρα, με αποσπασματικές αποφάσεις, αδιευκρίνιστα σημεία (θα μετράει, τελικά, η εργασία στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια;), και χωρίς στέρεη νομοθετική βάση.
2.  Διορισμοί – Μεταθέσεις – Αποσπάσεις  Εκπαιδευτικών.
  Το χρόνιο πρόβλημα με την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, φέτος φαίνεται ότι θα πάρει δραματικές διαστάσεις. Ήδη στα σχολεία, λόγω μαζικών και φέτος συνταξιοδοτήσεων, υπάρχουν πάρα πολλά κενά καθηγητών, τόσα που οι 600 διορισμοί (και για τις δύο βαθμίδες), μοιάζουν με κακόγουστο αστείο, ενώ οι είκοσι χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών, που εξαγγέλθηκαν, κι αν ακόμα γίνουν, θα γίνουν κατά στάδια έτσι ώστε τα σχολεία να στελεχωθούν πλήρως κοντά στα Χριστούγεννα! Ταυτόχρονα το Υπουργείο και η κ. Διαμαντοπούλου προσωπικά, σε μια επίδειξη αυταρχισμού και κακίας έκανε ελάχιστες μεταθέσεις, παρά τα τεράστια κενά, ενώ άργησε, άνευ λόγου και αιτίας, τις αποσπάσεις από νομό σε νομό ταλαιπωρώντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους και υποβάλλοντάς τους  σε περιττά έξοδα μετακίνησης από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Η μη πραγματοποίηση των αποσπάσεων, ενώ υπάρχουν τεράστια κενά, μόνο με ψυχολογικούς όρους μπορεί να εξηγηθεί!
 3.  Χωρίς Θέρμανση  και  Αναλώσιμα.
Η, πολύ παραπάνω από πιστή, τήρηση της μνημονιακής πολιτικής απ’ την κ. Διαμαντοπούλου έχει δραματικές συνέπειες και στην λειτουργία των σχολικών μονάδων αυτών καθεαυτών, αφού μειώθηκαν πρωτοφανώς τα κονδύλια για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Ενώ πέρσι σε όλα τα σχολεία του νομού μοιράστηκαν περίπου 1.200.000 €, για πετρέλαιο, καθαριότητα, αναλώσιμα, κ.τ.λ., φέτος θα μοιραστούν μόνο 500.000, κι αν μοιραστούν κι αυτά! Επαναλαμβάνουμε, όλα τα σχολεία του νομού! Αν ισομοιραστούν τα χρήματα αυτά στα 238 συνολικά σχολεία του νομού (52 Γυμνάσια και Λύκεια, 186 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), σε κάθε σχολική μονάδα αντιστοιχούν 2100,84 € ! Θα γυρίσουμε στις ξυλόσομπες και κάθε μαθητής θα φέρνει καθημερινά ένα ξύλο απ’ το σπίτι του για να ζεσταίνεται!
 4. Και χωρίς Βιβλία επίσης!
Για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά το Υπουργείο ανακοινώνει πως θα υπάρχει έλλειψη στην διάθεση των βιβλίων στους μαθητές γιατί, λέει, δεν προλαβαίνουν να τυπωθούν. Μικρές ή και μεγαλύτερες ελλείψεις σε βιβλία είχαν παρατηρηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την περίοδο της μεταρρύθμισης Αρσένη, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ. Τότε οι συνάδελφοι έτρεχαν από φωτοτυπικό σε φωτοτυπικό για να μπορέσουν στοιχειωδώς να διδάξουν. Αυτό για μήνες! Τώρα, που επισήμως το Υπουργείο παραδέχεται (προετοιμάζοντας το έδαφος μήπως;) ότι θα «καθυστερήσουν» τα βιβλία, για πόσους μήνες άραγε μιλάμε; Και πως θα βγαίνουν φωτοτυπίες χωρίς χρήματα για χαρτί και μελάνια; Μήπως και σ’ αυτή την περίπτωση κάθε μαθητής θα φέρνει ένα πάκο χαρτί απ’ το σπίτι του; Ίδωμεν…
 5.     Οι περικοπές δεν έχουν τέλος.
Εν τω μεταξύ η συμμορία, που αποκαλείται κυβέρνηση, συνεχίζει θρασύτατα να κλέβει το εισόδημά μας. Ήδη στο πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου είχαμε μια μείωση περίπου 50 €, η οποία θα κλιμακωθεί σταδιακά, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και της αναδρομικής παρακράτησης φόρου, γεγονός που επίσης είναι πρωτάκουστο για την ανηθικότητά του! Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και οι παρακρατήσεις 2 και 1%, η μείωση κατά 50% του πριμ παραγωγικότητας και έπεται το ενιαίο μισθολόγιο με τις νέες μειώσεις! Ήδη πολλοί συνάδελφοι αναρωτιούνται γιατί να δουλεύουμε…Μετά από όλα αυτά πώς να ευχηθεί κανείς καλή χρονιά; Καλή χρονιά μπορεί να έχουμε όταν, και μόνον όταν, η συμμορία αυτή ξεκουμπιστεί απ’ τον τόπο που λέγεται Ελλάδα! 

(ΑΠΟ anexartitosima@yahoo.gr-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: