Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ο πρώτος καβγάς για το έλλειμμα


OIKONOMIA
Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2011
eleima
Στην «πατρική αγκαλιά» του Eurogroup παραπέμπεται η διαφωνία που ανέκυψε μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την επίμονη απαίτηση της τρόικα για επιβολή νέων μέτρων. Η διαφωνία κατέληξε σε αδιέξοδο και η τρόικα αποχωρεί χωρίς δεσμεύσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προ του αδιεξόδου, απευθύνεται πλέον στην Ευρωζώνη, θεωρώντας, όπως και η τρόικα άλλωστε, πως το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό.

Ο καβγάς αφορά στο φετινό όριο αποδεκτού ελλείμματος, το οποίο -ως γνωστόν- έχει εκτροχιαστεί. Η κυβέρνηση επιμένει πως ο εκτροχιασμός οφείλεται στην ύφεση, η οποία τρέχει με ρυθμούς που δεν είχαν προβλεφθεί. Κατά την τρόικα, στην ύφεση οφείλεται ένα μικρό ποσοστό και πάντως όχι μεγαλύτερο του ενός τρίτου του εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2011 από τα όρια που έχουν συμφωνηθεί. Κατά την κυβέρνηση, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Η διαφωνία παρουσιάστηκε τη στιγμή που το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τα Μ.Μ.Ε. είχαν επικεντρώσει στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής της Βουλής, η οποία συγκροτήθηκε, προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε οι βουλευτές και οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής να έχουν άμεση και συνεχή πληροφόρηση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε ανοικτά με τα συμπεράσματα της έκθεσης και επετέθη κατά της ανεξάρτητη αυτής επιτροπής στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική αρτιότητα για να προβαίνει σε εκτιμήσεις.

Προκλήθηκε σάλος και η επικεφαλής της επιτροπής αυτής υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης την παραίτησή της, αφήνοντας έκθετη την ίδια την κυβέρνηση, αφού με πρότασή της και ειδικό νόμο συγκροτήθηκε αυτό το γραφείο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: